CELIAKIA

Jeszcze do niedawna celiakia uważana była za chorobę wieku dziecięcego, ale dziś najczęściej zostaje wykryte u osób 30-50 letnich. Jeżeli choroba jest na czas rozpoznana i chory stosuje się do zalecanej diety choroba może zostać zatrzymana. Celiakia charakteryzuje się nietolerancją na glutenu ( rodzaj białka występującego w nasionach zbóż: pszenicy, żyta i jęczmienia), który wiążąc się w jelicie z białkami organizmu wywołuje przewlekłe biegunki, bóle brzucha lub zaparcia i wzdęcia, a także prowadzi do nawracających zapaleń błony śluzowej jamy ustnej. Nieleczona celiakia, oprócz wymienionych objawów może prowadzić do zaniku kosmków jelitowych, które niezbędne są do wchłaniania substancji pokarmowych, a także prowadzić u mężczyzn do impotencji, a u kobiet do trudności z zajściem w ciążę i donoszeniem jej.
Celiakię można jednak opanować stosując dietę bezglutenową, czasami podaje się także preparaty z żelazem, kwasem foliowym i witaminą B12.
Celiakia jest chorobą dziedziczną i kobiety chorują dwa razy częściej niż mężczyźni.