You are here:  / Blog / CHOLESTEROL

CHOLESTEROL

Cholesterol jest niezbędny organizmowi do utrzymywania w dobrej kondycji zakończeń włókien nerwowych i rozkładania szkodliwych związków organicznych. Połowa cholesterolu pochodzi od pokarmów (produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak nabiał i mięso), a druga połowa jest z biosyntezy mającej miejsce w wątrobie. Zagraża zdrowiu dopiero wtedy, gdy jest go za dużo. Jest wtedy sprawcą takich schorzeń jak miażdżyca, nadciśnienie, udar, dusznica bolesna i inne choroby serca. Cholesterol można jeszcze rozróżnić jako ?dobry?, czyli mający duża gęstość (HDL) i ?zły? mający małą gęstość (LDL). Normą jest poziom całkowitego cholesterolu do 200 mg (najlepiej żeby HDL było więcej niż 45 mg, a LDL mniej niż 130 mg.
Cholesterol można jednak samemu sobie normować. Wystarczy zmiana diety i utrzymywanie prawidłowej wagi ciała., a także, może niezbyt intensywny, ale regularny wysiłek fizyczny.
Wysoki poziom cholesterolu mają przeważnie osoby z cukrzycą i otyłe. Czasami skłonność do wysokiego cholesterolu jest dziedziczna i wtedy pojawiają się na skórze żółtawe guzki zwane żółtakami i wtedy konieczna jest konsultacja z lekarzem.