POTRZEBY ŻYWIENIOWE

Już od bardzo dawna ?okrągła? sylwetka nie jest w modzie, ani nie jest wyznacznikiem statusu ekonomicznego? dziś w dobrym tonie jest szczupła sylwetka ze względów zarówno estetycznych jak i zdrowotnych. Z tych powodów namnożyło się cudownych diet odchudzających i suplementów diety pomagających w odchudzaniu. Ale lekarze mówią stanowcze nie zwłaszcza dla diet wykluczających jakąś grupę produktów. Każda z tych grup ma w organizmie rolę do spełnienia i nie można jej całkowicie wykluczać z diety. I tak węglowodany złożone, (które wyklucza się w diecie Dukana) stanowią główne źródło energii, są paliwem dla mięśni i mózgu i pomagają unormować poziom cukru we krwi i powinny być jedzone w pierwszej połowie dnia ( grube kasze, pełnoziarniste pieczywo, ciemny ryż i ziemniaki); białko jest podstawowym budulcem komórek i tkanek i potrzebne jest do regeneracji komórek ( mięso, nabiał i ryby) i powinno być spożywane jako główny posiłek, czyli obiad; tłuszcze nienasycone obniżają zły cholesterol, w nich rozpuszczają się niektóre niezbędne do życia witaminy, pomagają unormować ciśnienie i są dobre dla serca; witaminy i minerały są praktycznie potrzebne wszystkim narządom, komórkom i tkankom do prawidłowego funkcjonowania, a obecne w warzywach i owocach ziarnach, orzechach i powinny być spożywane do każdego posiłku. Tylko prawidłowo zbilansowana dieta daje gwarancję nie tylko na szczupłą ?modną? sylwetkę, ale i zdrowie.