PRZEDŁUŻYĆ MŁODOŚĆ

Są takie substancje, które odpowiednio zażywane pozwalają przedłużyć młodość i dobrą kondycję organizmu. Zwłaszcza po 35 roku życia są bardziej potrzebne, bo z wiekiem organizm ma większe problemy z ich przyswajaniem.
Witamina A poprawia wzrok i stan skóry, dzięki tej witaminie lepiej się widzi po zmroku a także wzmacnia komórki skóry oraz błony śluzowe. Beta – karotenu, (który organizm przerabia na witaminę A) należy szukać w żółtych owocach i warzywach (marchew, pomidory, papryka) a także warzywa o zielonym kolorze.
Następnym eliksirem młodości jest koenzym, Q10, który opóźnia starzenie i wzmacnia serce. Najlepszym źródłem tej substancji są tłuste ryby takie jak makrela, łosoś, sardynka oraz surowa wołowina.
Kwasy omega 3 obniżają zły cholesterol, wspomagają krążenie krwi i spowolniają starzenie komórek. Źródłem kwasów omega 3 są morskie ryby i owoce morza oraz oleje roślinne, a także orzechy i migdały.
Wapń i witamina D3 wzmacniają kości oraz odporność, a źródłem wapnia są przetwory mleczne.